Kuře se sladkou nádivkou podle receptáře farské kuchařky
V receptech našich babiček nahlédneme do farní kuchyně. Příručka z počátku 20. století mimo jiné uvádí, že hospodyně na faře by měla abstinovat. Třeba aby správně upekla kuře se sladkou nádivkou.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
- celé kuře
- studené pečené maso
- houska
- jablka
- 1 vejce
- mléko
- mandle či ořechy
- hrozinky
- mléko
- zázvor
- hřebíček
- skořice
- máslo
- víno
Nádivka: Na masovém strojku umel vařené maso (když není srnčí, nebo jelení, vezmi, co zrovna je). Spolu s houskou a jablky přidej sekané ořechy či mandle, rozinky a vejce, okořeň hřebíčky, skořicí a zázvorem (hřebíčky roztluč v hmoždíři), pokud to je příliš suché, přidej trochu mléka. Vytvoř hutnou hmotu a tou naplň kuře.
Nadité kuře zašij, dej do pekáčku, důkladně poklaď máslem, podsyp strouhanými jablky, okořeň stejně jako nádivku a přikryté zvolna peč a podlévej vínem. Když je kuře opečené, vyjmi je a šťávu zahusti strouhankou, dobře rozvař, doslaď a sceď na kuře. Jablko nakrájej na plátky, oslaď, přidej zázvor a opeč na másle, ty pak polož navrch na kuře.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.