Třená buchta a mandlemi a hrozinkami podle Malé české kuchařky Františky Hansgirgové
Když se řekne „stará kuchařka", většinou si vybavíme Magdalenu Dobromilu Rettigovou. Ovšem už v její době byly i další autorky a následovnice. Jednu z nich, spolu s jejím receptem na třenou buchtou s mandlemi a rozinkami, si připomeneme.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Utři na misce šest lotů (12 dkg) nového másla, rozmoč v půl žejdlíku smetany čtyry loty (8 dkg) cukru, přidej k tomu dva žloutky, dvě celá vejce, tři lžíce dobrých kvasnic, drobnou, citronovou kůru, a trochu soli. Rozkloktej to dobře. Dej pokaždé do utřeného másla jednu lžíci mouky a lžíci té rozkloktané smetany, a pokračuj tak, až všecko pohromadě jest.
Míchej tím čtvrt hodiny a přidej k posledku dva loty (4 dkg) oloupaných, a na nudličky rozkrájených, sladkých mandli a tři loty (6 dkg) přebraných a vypraných sultánek.
Rozmíchej to, vymaž formu máslem, posyp ji mandlemi, rozkrájenými na nudličky, posyp ji pak strouhanou žemličkou, dej těsto do ní, a upeč buchtu pěkně. Vyklop pak buchtu pozorně na talíř a posyp ji cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka