Smažené růže pro královničky podle receptu z Pojizeří
Povídání o kuchyních našich babiček je věnované dalšímu zvyku spojenému s letnicemi, chození s královnou. S touto zábavou byly spojené smažené růže.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Prohněť na vále 25 dkg mouky, 6 dkg másla, lžíci cukru, lžíci mléka, 3 lžíce ovocného octa a trochu soli. Vypracuj a rozválej v těsto jako na nudle a vykroj formičkou hvězdičky, pomaž prostředek jejich bílkem, dej pak 2 až 3 hvězdičky na sebe a stluč je uprostřed v mouce omočenou vařečkou (aby se lístky zvedly). Pak dej tyto růžičky do rozpáleného sádla, ozdob je pak uprostřed zavařeninou a posyp je cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka