Smažené růže pro královničky podle receptu z Pojizeří
Povídání o kuchyních našich babiček je věnované dalšímu zvyku spojenému s letnicemi, chození s královnou. S touto zábavou byly spojené smažené růže.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Prohněť na vále 25 dkg mouky, 6 dkg másla, lžíci cukru, lžíci mléka, 3 lžíce ovocného octa a trochu soli. Vypracuj a rozválej v těsto jako na nudle a vykroj formičkou hvězdičky, pomaž prostředek jejich bílkem, dej pak 2 až 3 hvězdičky na sebe a stluč je uprostřed v mouce omočenou vařečkou (aby se lístky zvedly). Pak dej tyto růžičky do rozpáleného sádla, ozdob je pak uprostřed zavařeninou a posyp je cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.