Babiččiny buchty s povidlím

V receptech našich babiček se dozvíme, že i u nás se konávaly jízdy králů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají i recept na něco dobrého k snědku.

Ingredience
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 10 dkg másla
  • 4 lžíce sádla
  • 5 dkg cukru
  • 1/4 l mléka
  • 3 dkg kvasnic
  • sůl
Ingredience
  • na náplň: švestková povidla ochucená skořicí a lžící strouhaného perníku

Do hrnečku dáme droždí, trochu cukru, vlažné mléko a trochu mouky a zaděláme kvásek. Do hlubší mísy nasypeme předehřátou mouku, vlijeme vykynutý kvásek, přidáme zbytek cukru, špetku soli, máslo, žloutky, vejce a mléko. Vše vymícháme na vláčné hladké těsto, a dáme k teplu vykynout.

Na vále těsto rozdělíme na dílky, které mírně zploštíme, naplníme povidly a uzavřeme. Na pekáč dáme rozehřáté sádlo, do kterého naskládáme jednotlivé buchty. Ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova.