Babiččiny buchty s povidlím
V receptech našich babiček se dozvíme, že i u nás se konávaly jízdy králů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají i recept na něco dobrého k snědku.
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 10 dkg másla
- 4 lžíce sádla
- 5 dkg cukru
- 1/4 l mléka
- 3 dkg kvasnic
- sůl
- na náplň: švestková povidla ochucená skořicí a lžící strouhaného perníku
Do hrnečku dáme droždí, trochu cukru, vlažné mléko a trochu mouky a zaděláme kvásek. Do hlubší mísy nasypeme předehřátou mouku, vlijeme vykynutý kvásek, přidáme zbytek cukru, špetku soli, máslo, žloutky, vejce a mléko. Vše vymícháme na vláčné hladké těsto, a dáme k teplu vykynout.
Na vále těsto rozdělíme na dílky, které mírně zploštíme, naplníme povidly a uzavřeme. Na pekáč dáme rozehřáté sádlo, do kterého naskládáme jednotlivé buchty. Ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.