Housková křenová omáčka podle receptu z Chebska

Prázdninové recepty našich babiček nás zavedou do kraje knedlíků na Chebsko, a ke knedlíkům připravíme houskovou křenovou omáčkou.

Ingredience
  • 3 žemle
  • 4 dcl masového vývaru
  • 1 dcl smetany
  • 3 dkg másla
  • 5 dkg křenu
  • cukr
  • sůl

Ze žemlí vydlabeme jemnou střídku a zalijeme ji vývarem a necháme asi hodinu nasáknout. Poté uvedeme vývar se žemlí do varu, prošleháme a pomalu vmícháme smetanu. Osolíme podle chuti, přisladíme a krátce povaříme. Omáčku zjemníme másle a přidáme nastrouhaný křen. Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.