Zapečené nudle se špenátem a uzeným masem ze starého receptáře ze Všeně u Turnova
Podle tohoto receptu našich babiček můžete vyzkoušet zapečené nudle se špenátem a uzeným masem. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vás mimo jiné seznámí i s historií špenátu.
- ½ kg uzeného bůčku
- ¼ kg domácích širokých nudlí
- 1 cibule
- 5 lžic hladké mouky
- 10 dkg másla
- 3,5 dcl mléka
- ½ kg listů špenátu
- 4 vejce
- česnek
- sůl
- pepř
Bůček nakrájíme na kostičky. Nudle uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a scedíme je. Na tuku osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno, podusíme na ni nakrájené listy špenátu. Na másle usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, osolíme a dobře provaříme. Do uvařené omáčky přidáme podušený špenát, povaříme ho, přidáme utřený česnek a dosolíme. Pak promícháme s uvařenými širokými nudlemi a nakrájeným uzeným bůčkem. Vymastíme pekáček, vsypeme směs, zalijeme ještě mlékem s rozšlehanými vejci a zapečeme dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.