Zapečené nudle se špenátem a uzeným masem ze starého receptáře ze Všeně u Turnova

Podle tohoto receptu našich babiček můžete vyzkoušet zapečené nudle se špenátem a uzeným masem. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vás mimo jiné seznámí i s historií špenátu.

Ingredience
  • ½ kg uzeného bůčku
  • ¼ kg domácích širokých nudlí
  • 1 cibule
  • 5 lžic hladké mouky
  • 10 dkg másla
  • 3,5 dcl mléka
  • ½ kg listů špenátu
  • 4 vejce
  • česnek
  • sůl
  • pepř

Bůček nakrájíme na kostičky. Nudle uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a scedíme je. Na tuku osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno, podusíme na ni nakrájené listy špenátu. Na másle usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, osolíme a dobře provaříme. Do uvařené omáčky přidáme podušený špenát, povaříme ho, přidáme utřený česnek a dosolíme. Pak promícháme s uvařenými širokými nudlemi a nakrájeným uzeným bůčkem. Vymastíme pekáček, vsypeme směs, zalijeme ještě mlékem s rozšlehanými vejci a zapečeme dozlatova.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.