Hovězí s pažitkovou omáčkou podle receptu z podhůří Krkonoš

Pažitku zná asi každý a tak nepřekvapí, že byla hojně používána i v kuchyních našich babiček. A to i v podhůří Krkonoš, odkud je recept na hovězí s pažitkovou omáčkou.

Ingredience
  • 1,5 kg hovězího masa
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce sádla
  • 5 dkg másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • 1,5 dcl zakysané smetany
  • 1 svazek pažitky
  • mletý pepř

Hovězí maso omyjeme a osušíme. Oloupanou mrkev nakrájíme na dlouhé špalíčky a maso jimi prošpikujeme. Ovážeme ho provázkem, aby si uchovalo tvar. V hrnci si rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran opečeme. Zalijeme vodou, osolíme a zvolna uvaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a necháme trochu zchladnout.

V menším hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a krátce osmahneme. Přilijeme ½ l vývaru z masa a jíšku v něm dobře rozmícháme a povaříme. Potom přidáme zakysanou smetanu, ochutíme solí i pepřem a ještě povaříme. Pažitku opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Nasekáme ji nadrobno a vmícháme do hotové omáčky.

Měkké hovězí maso nakrájíme na tenké plátky, rozdělíme na talíře a přelijeme pažitkovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné brambory.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.