Hanušky podle receptu z kraje pod Kozákovem
Z receptů našich babiček už víme, že jedno jídlo lidové kuchyně má řadu variant i názvů. Platí to i o bramborových plackách. Pod Kozákovem jim říkali hanušky. Proč, to se dozvíme od Jaroslava Hořeního a Vladimíry Jakouběové.
- 75 dkg syrových oloupaných brambor
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- lžíce majoránky
- 5–10 stroužků česneku (podle toho, je-li čerstvý nebo už „vyšeptalý“)
- 6 vrchovatých lžic hladké mouky
Brambory jemně nastrouháme, přidáme vejce, koření, sůl, utřený česnek a nakonec mouku. Vše promícháme v řídké těsto, které pomocí lžíce rozetřeme na pánvi s rozpáleným sádlem a po obou stranách opečeme do růžova, nebo upečeme na plátech sporáku, ve kterém se ale musí topit dřevem.
K Hanuškám se pila bílá káva z cikorky nebo žitovky. Studené se natrhané osmahly na másle, nebo se roztrhaly do nesladké krupicové kaše.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.