Tinktura ze žíhavky a mlíčí
V receptech našich babiček si připomeneme, že v jejich kuchyních se nejen vařilo, ale také léčilo. Jeden z domácích lektvarů, tinkturu ze žíhavky a mlíčí do vysílání připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
2 hrsti čerstvých mladých vršků kopřivy a listů pampelišky nasekáme, dáme do láhve, přidáme půl litru bílé pálenky a necháme 14 dní stát. Potom přefiltrujeme přes plátýnko a užíváme 3 x denně po lžičce na zlepšení činnosti vnitřních orgánů. Můžeme ji používat i zevně při kožních onemocněních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.