Vodouka s vejcetem z Podkrkonoší
V receptech našich babiček budeme vařit hlavně z vody. Nic moc to neslibuje, ale nebude to tak marné, jak se může zdát. Navíc se od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního dozvíme další zajímavosti z bednářského řemesla.
- 15 dkg chleba
- 1 vejce
- 4 lžíce sádla
- podle chuti: kmín, sůl, mletý pepř, česnek
Do vroucí osolené vody s kmínem vlijeme rozšlehané vejce, opepříme a stáhneme z ohně. Chléb rozkrájíme na kostičky, vložíme do talířů nebo do mísy a přelijeme polévkou. Přidáme rozetřený česnek a podle chuti přisolíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.