Kořeněné čtverečky

Stejně jako dnes voní naše kuchyně vánočním cukroví, voněly i kuchyně našich babiček před sto a více lety. I tehdy bylo dostupné různé cizokrajné koření včetně badyánu. A právě o něm budou tento díl Babiččiných receptů, které redaktor Jaroslav Hoření natáčí s etnoložkou Vladimírou Jakouběovou.

Ingredience
  • 1/2 kg hladké mouky
  • ¼ kg tlučeného cukru
  • 5 dkg oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 12 dkg másla
  • lžička mleté skořice
  • půl lžičky mletého badyánu
  • 1 vejce
  • šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • zavařenina na slepování
  • čokoláda
  • jádra lískových oříšků
  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na vyválení těsta

Mouku promícháme s cukrem, mandlemi, skořicí a badyánem. Přidáme změklé pokrájené máslo, vejce, citrónovou kůru a šťávu, vypracujeme těsto, vyválíme plát silný asi 4 mm. Tvořítkem vykrajujeme čtverečky. Přineseme je na tukem vymazaný plech a ve středně horké troubě upečeme dorůžova. Vychladlé čtverečky slepíme zavařeninou, střed ozdobíme kapkou rozehřáté čokolády a oříškem.