Dumlík s vepřovým podle receptu z Vysocka

Do tradiční lidové kuchyně našeho regionu patří tuřín. Už jsme tu z něj připravovali polévku známou jako dumlikačka. Tentokrát pro nás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na dumlík s vepřovým.

Oškrab 4 dumlíky, rozkrájej je na delší dlouhé kousky, přemej je, polej vařící vodou a nech chvilenku stát; zatím dej rozpustit do rendlíku 20 dkg másla a vysyp na to 10 dkg cukru a nech to do zlatová upražit, pak dej do toho ten dumlík a nech ho do měkka dusit; aby se nepřipálil, podlévej ho po lžíci buď hovězí nebo vepřovou polívkou.

Mezitím nech uvařit vepřové maso (dej však pozor, aby se nepřevařilo) a rozkrájej ho na kousky; pak udělej jíšku, a když počne žloutnout, dej do ní trochu cukru, aby zhnědla, potom do ní nalej vepřovou polívku a nech ji povařit; omáčku proceď na dumlík, dej do toho rozkrájené vepřové maso, nech to ještě trochu povařit a okořeň to tlučeným novým kořením. Podávej s knedlíkem nebo s chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.