Plněné červené zelí podle receptu z Pojizeří
Další z receptů našich babiček bude věnovaný zelí. Sice jsme o něm již mnohokrát hovořili, ale byla to natolik důležité surovina, že ještě stále nám zbývá dost zajímavých receptů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připravili recept na plněné červené zelí.
- 1 kg červeného zelí
- 10 dkg strouhané žemle
- ¼ l mléka
- 2 lžíce sušených hříbků
- ½ kg mletého vepřového masa
- 1 lžička papriky
- 2 žloutky
- 2 lžíce sádla
- 1 jablko
- 1 šálek vývaru
- sůl
- pepř
Velkou hlávku červeného zelí spaříme v hrnci s horkou vodou, opatrně postupně loupeme listy tak, abychom měli asi 10 -12 ks. Ostrým nožem odstraníme z jejich středu košťály. Připravíme nádivku: několik hodin předem namočíme mírně povařené hříbky a strouhanou housku do mléka. Přimícháme mleté maso, 2 žloutky, okořeníme paprikou, přidáme, sůl, pepř a nasekané hříbky.
Vše zamícháme a plníme listy, ze kterých děláme závitky. Převážeme nití. Na pánev dáme sádlo, zbylé zelí a závitky. Zalijeme vývarem a dusíme asi 50 minut. Těsně před dokončením přidáme na kostičky nakrájené jablko a závitky z listů červeného zelí ještě chvíli podusíme. Podáváme s vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.