Babiččin recept na Zelený čtvrtek: Špenát z kopřiv s pečenými vejci
Na Zelený čtvrtek se v kuchyních našich babiček muselo vařit některé ze zelených jídel a tak to zkusíme i my, bude to špenát z kopřiv s pečenými vejci.
- 1 kg opláchnutých listů z kopřiv
- 8 dkg sádla
- 2 lžíce mléka
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- sůl
- 1 větší cibule
Pečlivě omyté kopřivy spaříme ve vroucí vodě a krátce povaříme. Po 10 minutách je scedíme a nasekáme nadrobno. Nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném sádle, přidáme mouku a zhotovíme zlatavou jíšku. Přidáme nakrájené kopřivy a krátce podusíme. Ochutíme rozmačkaným česnekem, osolíme, přidáme vejce a zjemníme mlékem. Vejce – podle počtu strávníků rozklepneme do vymazaného pekáčku, osolíme, posypeme bylinkami a dáme si na 5-7 minut zapéct do trouby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.