Mirabelky a zelenčata v cukru zavařené podle receptu z Pojizeří
Mirabelky a zelenčata v cukru zavařené, to je další z receptů našich babiček našich babiček. Mirabelky jsou poměrně známé, ale, co to jsou zelenčata, to nám vysvětlí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:
Oboje toto ovoce musí se dorostlé sice, ale dokud ještě uvnitř nemá tvrdou pecku, ze stromu otrhat, stopky do polou ustříhat, ovoce několikrát jehlou propíchnout a v měkké vodě, k nížto kousek kamence se připojí, do měkka uvařit; načež dej ovoce do studené vody a nech je v ní čtyryadvacet hodin stát, pak je vyndej na mísu.
Na libru ovoce nech tři čtvrtě libry cukru se žejdlíkem vody jen řídce svařit, opěň a vlej ho na ovoce, přikrej to papírem a nech to zase čtyryadvacet hodin stát Druhého dne cukr slej, nech ho převařit, opěň a nalej ho zase na ovoce, a nech to opět do druhého dne stát. Tak to opakuj ještě tři dni po sobě.
Pátého dne nech cukr do hustá svařit, vlož ovoce do něho, nech ho jednou převárnout, seber pěnu, načež ovoce vyndej do sklenice, cukr nech ještě trošinky povařit, a když prochladne, vlej ho na ovoce; kdyby toto nebylo docela pokryto, tedy musíš ještě trochu cukru nechat do husta svařit a na ovoce nalejt. Teprva když to docela vychladne, sklenice náležitě obvaz a uschovej. Všeho v cukru zavařeného ovoce potřebuje se nejvíce k okrašlování dortů a kompotů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, moderátor


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.