Míchaný zemčatový salát podle Rettigové

Z kuchyní našich babiček pro nás Vladimíra Jakouběová zpravidla vybírá vyzkoušené recepty, které se nemusíme bát vyzkoušet. Tentokrát to bude ale spíš zajímavost. První recept na bramborový salát, který má ale s jeho nám známou podobou pramálo společného. Natáčel Jaroslav Hoření.

Citace z kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové:

„Zůstanou-li po nějaké tabuli rozličné zbytky, jako: studená telecí pečeně, šunka, uzený jazyk, kapoun, tedy všecky takové zbytky rozkrájej na malé kostky, každý druh zvlášť, a odlož to stranou až k potřebě.

Nech uvařit hrnek zemčat, pak uvař na tvrdo několik vajec, stáhni a rozpůli jednoho slanečka, očisti několik sardelí, rozpůlí je, kůstky vyber a stoč každou půlku na způsob šneka; také uvař ve slané vodě malé bobové lustičky anebo růži pěkného karfiolu, co právě máš; potom utři tři na tvrdo uvařené žloutky, rozmíchej je s dobrým olejem a octem, a přidej k tomu jednu drobně nasekanou cibuli.

Když jsou zemčata uvařená, tedy je oloupej, nakrájej je za tepla na koláčky, dej je na mísu a polej tou smíšeninou; nyní udělej první okolek z lustiček na nudličky nakrájených, anebo z karfiolu, jejž jsi dříve byla rozebrala a octem polila, druhý okolek udělej ze šunky, třetí z nějakého bílého masa, čtvrtý z usekaných tvrdých žloutků, konečně v prostředku z usekaných bílků, a polej všecko ostatním upraveným octem; načež mezi to urovnej sardelky, nakrájeného slanečka, a máš-li aspik, tedy ho můžeš trochu navrch skrze sejto nebo struhadlo protlačit, tak nabyde salát ještě pěknějšího vzhledu. Takové okrášlení zanechává se ostrovtipu kuchařčinu."