Míchaný salát podle Malé pražské kuchařky

Už víme, že mezi postní pokrmy ve městech před sto lety se počítaly ryby. A k jejich přípravě se hodí ocet. Jak se tehdy vyráběl, nám přiblíží Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na míchaný salát.

„Uvař v slané měkké vodě do měkka malé boby, též celer a vlož tento do studené vody, rozkrájej sardelky a slanečka. Smíchej ocet s olejem, omoč v tom celer na kostky skrájený a klaď na mísu. Dej boby do octa, vyndej na mísu na celer, syp na to půl rozkrájené cibulky a urovnej věci ostatní. Utři několik vařených žloutků s octem a olejem a vlej na to.“

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.