Masopustní koblihy podle receptu z Pojizeří

Masopustní hodování vystřídá půst a tak Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nabízejí recept na sladkou tečku v podobě masopustních koblih.

Ingredience
  • 3 dcl mléka
  • 5 dkg cukru
  • 60 dkg hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 5 dkg rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rumu
  • 3 dkg čerstvých kvasnic
  • švestková povidla
  • sádlo na smažení

Z mléka, droždí a špetky cukru zaděláme kvásek. Necháme vzejít. Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme kvásek a zaděláme těsto. Necháme vykynout. Vykynuté těsto rozpůlíme. Každou polovinu rozválíme na pomoučeném vále a vykrajovátkem nebo skleničkou vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme lžičku povidel, okraj kolečka potřeme lehce vodou a přikryjeme prázdným kolečkem. Okraje pevně přitiskneme. Naplněné koblihy necháme ještě nakynout a pak usmažíme v rozpáleném sádle dozlatova. Odkládáme na papír. Před podáváním pocukrujeme.