Máslové makovky turnovského cukráře Ladislava Jíny

S Vladimírou Jakouběovou nahlédneme do tajů pečení na počátku 20. století. Z té doby je recept vyhlášeného turnovského cukráře Jíny, který zaznamenal redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • Na omládek: 1 dcl vody, 2 dkg čerstvého droždí, necelá lžička sladěnky (cukru), 13 dkg hladké mouky
  • 1 dcl vody
  • 10 dkg cukru
  • špetka soli
  • půlka rozšlehaného vejce (zbytkem pak makovky potřeme před pečením)
  • 40 dkg hladké mouky
  • 10 dkg změklého másla
  • mák na posypání

Suroviny na omládek důkladně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Po hodině přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké měkké těsto. Těsto necháme 60-90 minut kynout, během kynutí ho dvakrát přemícháme. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny, zformujeme kulaté bochánky a necháme 10-15 minut odpočinout. Potom každou část rozválíme na kruh a rádlem rozkrájíme na 6 výsečí. Z každé smotáme rohlík, uložíme na plech s papírem na pečení tak, aby špička těsta byla pod rohlíkem. Zahneme rohy a znovu necháme kynout 20-30 minut. Zbylé vejce rozšleháme se lžící vody a potřeme nakynuté rohlíky. Posypeme je mákem a vložíme do vyhřáté trouby.