Máslové kuře s bramborami
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření prozradí, jak se v dobách našich babiček připravovalo máslové kuře s bramborami. Před tím ale nahlédneme do dobového tisku.
- 1 větší kuře
- 150-200 g másla
- sůl
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 0,5 lžičky kari
- 200 ml drůbežího vývaru
- 1 kg brambor
- kmín
- 2 velké hrsti petrželové natě
Omyté a osušené kuře naporcujeme. Máslo nakrájíme na plátky a zasuneme pod kůži kuřete. Maso z obou stran posolíme a naskládáme do pekáče vymazaného máslem. Papriku promícháme a kuře s ní posypeme. Podlijeme trochou vývaru a přikryté vložíme do vyhřáté trouby. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu. Petrželku najemno nasekáme.
Po půl hodině pečení masa odstraníme poklici a za častého přelévání výpekem dopečeme maso doměkka. Podle potřeby můžeme podlít vývarem, ale nepřidáváme ho zbytečně moc, na konci by pod kuřetem nemělo být moc tekutiny. Měkké kuře z pekáče vyjmeme a do výpeku nasypeme uvařené scezené brambory. Promícháme a před podáváním je obalíme petrželovou natí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.