Kolduny z polské strany Krkonoš

Co se v dobách našich babiček vařilo u našich polských sousedů? Prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na kolduny.

Ingredience
  • těsto: 16 dkg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • sůl
Ingredience
  • houbová náplň: 10 dkg sušených hub
  • 1 cibule
  • 1 nastrouhaná petržel
  • majoránka
  • sůl
  • vepřové sádlo

Sušené houby namočíme, uvaříme do měkka a umeleme. Na tuku osmahneme cibuli, přidáme k nim umleté houby a důkladně zamícháme. Pak si připravíme z mouky, vejce a žloutků nudlové těsto a tence je vyválíme. Vykrajujeme malá kolečka o průměru 2-3 cm, na jedno kolečko položíme houbovou nádivku, druhým kolečkem přiklopíme. Okraje pevně spojíme. Kolduny nejprve prudce opečeme na sádle, poté je vložíme do vařící osolené vody a vaříme asi 5–7 minut. Před podáním je polijeme rozpuštěným máslem nebo kysanou smetanou.