Májovky na slanině s majoránkou podle receptu paní hajné od Suchých skal
Nedílnou součástí kuchyní našich babiček byly houby. V máji samozřejmě především májovky. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro nás mají recept na jejich přípravu na slanině s majoránkou.
- čerstvé májovky
- slanina
- cibule
- drcený kmín
- čerstvá majoránka
- máslo
- hladká mouka
- trochu vývaru na podlití (nebo vody)
- sůl
Očištěné májovky podle velikosti nakrájíme. Na pánvi na másle osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli se slaninou, poté přidáme houby. Osolíme, okmínujeme a smažíme asi 5 minut, poté zlehka zaprášíme moukou a mícháme ještě asi 2 minuty. Podlijeme malinko vývarem, nebo vodou a necháme 10 minut probublávat. Nakonec vsypeme posekanou majoránku, promícháme a odstavíme. Podáváme s dobrým domácím chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.