Babiččina vánoční šprachanda
I na Štědrý den nahlédneme do kuchyní našich babiček, kde po návratu z kostela bylo rušno. Mimo jiné se připravovala šprachanda.
Ingredience
- po hrsti sušených švestek, sušených hrušek, jablek
- kousek celé skořice
- 2 hřebíčky
- 2 lžíce medu
- lžíce octa
Sušené ovoce propláchneme studenou a následně teplou vodou, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc máčet. Přidáme skořici a hřebíček a druhý den, spolu s cukrem a lžící octa povaříme doměkka. Z horkého kompotu vyjmeme koření a necháme vychladnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.