Babiččina kyselka s fazolemi

I v dobách našich babiček právě vrcholily přípravy na vánoční svátky a tak nebylo mnoho času na vaření. Zkuste jednoduchý recept na kyselku s fazolemi.

Ingredience
  • 20 dkg suchých bílých fazolí
  • 1 cibule
  • bobkový list
  • majoránka
  • 25 dkg brambor
  • 3 dkg sádla
  • 3 dkg hladké mouky
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • 2,5 dl smetany

Fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den je uvaříme ve vodě, ve které byly namočené spolu s očištěnou cibulí a bobkovým listem. Když jsou fazole téměř měkké, přidáme na kostky nakrájené brambory. Ze sádla a mouky připravíme bledou jíšku, kterou procedíme do polévky a všechno uvaříme doměkka. Nakonec polévku dochutíme cukrem a octem, osolíme a přimícháme sladkou nebo kyselou smetanu. Podle chuti můžeme do polévky přidat i nakrájené uzené maso nebo uzeninu. Podáváme s chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.