Babiččina kyselka s fazolemi
I v dobách našich babiček právě vrcholily přípravy na vánoční svátky a tak nebylo mnoho času na vaření. Zkuste jednoduchý recept na kyselku s fazolemi.
- 20 dkg suchých bílých fazolí
- 1 cibule
- bobkový list
- majoránka
- 25 dkg brambor
- 3 dkg sádla
- 3 dkg hladké mouky
- ocet
- cukr
- sůl
- 2,5 dl smetany
Fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den je uvaříme ve vodě, ve které byly namočené spolu s očištěnou cibulí a bobkovým listem. Když jsou fazole téměř měkké, přidáme na kostky nakrájené brambory. Ze sádla a mouky připravíme bledou jíšku, kterou procedíme do polévky a všechno uvaříme doměkka. Nakonec polévku dochutíme cukrem a octem, osolíme a přimícháme sladkou nebo kyselou smetanu. Podle chuti můžeme do polévky přidat i nakrájené uzené maso nebo uzeninu. Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.