Babiččin vaječný šňaps
Francouzi a Angličané se po staletí přou o řadu věcí. Mimo jiné i o původ vaječného likéru. Jak připravit domácí vaječný likér podle babiččina receptáře?
- 8 ks žloutků
- 15 dkg cukru
- 1/2 l smetany
- 1 ks vanilkový lusk
- 1/3 lžičky skořice
- 1/4 l pálenky
Žloutky utřeme a zředíme trochou smetany. Do hrnku dáme zbytek smetany a vanilku, nádobu vložíme do vodní lázně a přivedeme k varu. K horké smetaně přidáme žloutkovou směs a šleháme, až se téměř vaří. Stáhneme z ohně a mícháme do zchladnutí. Doplníme pálenkou (nebo jinou lihovinou) promícháme, procedíme do lahve a uložíme v chladu a temnu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.