Božíhodová vepřová pečínka se švestkami podle receptu z Vysocka

Největším svátkem celého roku je pro křesťany Boží hod vánoční. A tak se v kuchyních našich babiček vařilo něco svátečního, třeba vepřová pečínka se švestkami.

Ingredience
  • 1 kg vepřové pečeně
  • 15 dkg sušených švestek
  • 10 dkg slaniny
  • sádlo
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • tymián

Do omytého a osušeného masa propíchneme ostrým nožem středem otvor. Vytřeme ho zevnitř solí a naplníme švestkami. Zvenku pečeni ze všech stran osolíme, opepříme a prudce opečeme na rozpáleném sádle. Pekáček vytřeme sádlem, na dno položíme pár plátků slaniny a na ně uložíme opečenou pečeni. Posypeme tymiánem a poklademe několika plátky slaniny. Podlijeme trochou vody a přikryté upečeme v troubě doměkka. Po upečení necháme trochu zchladnout a nakrájíme na plátky. Podáváme s dušeným kysaným zelím a bramborovými knedlíky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.