Štěpánská pečeně
Na Štěpána není pána, říkalo se ještě na přelomu 19. a 20. století. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zvyky spojené se svátkem svatého Štěpána a také dobrotu v podobě štěpánské pečeně.
- 1 kg zadního hovězího masa
- 10 dkg slaniny
- 3 vejce
- 5 dkg sádla
- 4 dkg hladké mouky
- 10 dkg cibule
- sůl
- pepř
Maso rozkrojíme na plát, který dobře rozklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny, natvrdo vařenými vejci, pevně stočíme a ovážeme motouzem. Připravené maso opečeme na cibuli osmažené na sádle, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Během dušení maso přeléváme vydušenou šťávou a podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme, zaprášíme moukou, podlijeme vodou a povaříme. Podáváme s kynutým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.