Štěpánská pečeně

Na Štěpána není pána, říkalo se ještě na přelomu 19. a 20. století. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zvyky spojené se svátkem svatého Štěpána a také dobrotu v podobě štěpánské pečeně.

Ingredience
  • 1 kg zadního hovězího masa
  • 10 dkg slaniny
  • 3 vejce
  • 5 dkg sádla
  • 4 dkg hladké mouky
  • 10 dkg cibule
  • sůl
  • pepř

Maso rozkrojíme na plát, který dobře rozklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny, natvrdo vařenými vejci, pevně stočíme a ovážeme motouzem. Připravené maso opečeme na cibuli osmažené na sádle, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Během dušení maso přeléváme vydušenou šťávou a podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme, zaprášíme moukou, podlijeme vodou a povaříme. Podáváme s kynutým knedlíkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.