Koláč ze švestek, sušených či čerstvých

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Jeremy Bronson, CC BY 2.0

Babiččiny recepty: Koláč ze švestek

Do poměrně nedávné doby připadal svátek svatého Tomáše na den zimního slunovratu. Připomeneme si obyčeje, které se se svátkem pojily, a upečeme koláč.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Nechej švestky předem povařit ve víně a přepasíruj je. Vezmi vejce, skořici, cukr a nechej péci těsto na koláč. To se dělá takto: Vezmi 2 vejce a rozklepni je. Potom do nich vmíchej mouku, až to zhoustne. Nalij těsto na stůl a dobře ho propracuj, až bude dobré. Potom vezmi o trochu víc než polovinu těsta a vyválej z něj plát tak široký, jak široký by měl být koláč. Pak na něj nalij švestky a vyválej další plát a rozkrájej ho, jak se ti zlíbí. Dej ho navrch koláče, dobře přimáčkni a nechej péci.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.