Letniční polévka s krupicí z Pojizeří
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznamují nejen s pokrmy z počátku 20. století, ale také s dávnými zvyky. Mezi ně patří oslava svátků Letnic. A k tomu se hodí letniční polévka s krupicí.
- 3 brambory
- po kousku mrkve, petržele a celeru
- 1/2 cibule
- tuk
- 1 l vody
- sůl
- 3 lžíce krupice
- 2 vejce
- mletý pepř
- 3 kuličky nového koření
- 3 stroužky česneku
- pažitka nebo zelená petrželka
Na trošce sádla osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Když mrkev pustí barvu, přidáme krupici, a ještě chvíli mícháme. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme nové koření, cibuli, vodu, na kostičky nakrájené brambory a vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme zelené bylinky, sůl a pepř a dovaříme. Nakonec dochutíme rozmačkaným česnekem a zavaříme rozlehaná vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.