Letniční polévka s krupicí z Pojizeří
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznamují nejen s pokrmy z počátku 20. století, ale také s dávnými zvyky. Mezi ně patří oslava svátků Letnic. A k tomu se hodí letniční polévka s krupicí.
- 3 brambory
- po kousku mrkve, petržele a celeru
- 1/2 cibule
- tuk
- 1 l vody
- sůl
- 3 lžíce krupice
- 2 vejce
- mletý pepř
- 3 kuličky nového koření
- 3 stroužky česneku
- pažitka nebo zelená petrželka
Na trošce sádla osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Když mrkev pustí barvu, přidáme krupici, a ještě chvíli mícháme. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme nové koření, cibuli, vodu, na kostičky nakrájené brambory a vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme zelené bylinky, sůl a pepř a dovaříme. Nakonec dochutíme rozmačkaným česnekem a zavaříme rozlehaná vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.