Letniční polévka s krupicí z Pojizeří
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznamují nejen s pokrmy z počátku 20. století, ale také s dávnými zvyky. Mezi ně patří oslava svátků Letnic. A k tomu se hodí letniční polévka s krupicí.
- 3 brambory
- po kousku mrkve, petržele a celeru
- 1/2 cibule
- tuk
- 1 l vody
- sůl
- 3 lžíce krupice
- 2 vejce
- mletý pepř
- 3 kuličky nového koření
- 3 stroužky česneku
- pažitka nebo zelená petrželka
Na trošce sádla osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Když mrkev pustí barvu, přidáme krupici, a ještě chvíli mícháme. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme nové koření, cibuli, vodu, na kostičky nakrájené brambory a vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme zelené bylinky, sůl a pepř a dovaříme. Nakonec dochutíme rozmačkaným česnekem a zavaříme rozlehaná vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.