Křehotiny s mákem od stařenky z Českého ráje
S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením budeme péct křehotiny. Placičky, které se připravovaly na řadu způsobů. Tyto jsou s mákem, tak, jak se pekly v Českém ráji.
- 30 dkg hladké mouky
- hrst nemletého máku
- 12 dkg másla
- 1,5 dcl mléka
- sůl
V kastrůlku rozehřejeme na mírném plameni máslo. Mouku smícháme s nemletým mákem a solí, přidáme vlažné mléko, rozehřáté máslo a zaděláme tuhé těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Poté z něj vytvoříme váleček. Ten rozdělíme přibližně na 12 stejných dílů, ze kterých vytvoříme placičky.
Přeneseme je na suchý plech, každou propícháme vidličkou a v předehřáté troubě pečeme 20 minut na 160 stupňů dorůžova. Křehotiny chutnají báječně zatepla i zastudena.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.