Křehotiny s mákem od stařenky z Českého ráje

S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením budeme péct křehotiny. Placičky, které se připravovaly na řadu způsobů. Tyto jsou s mákem, tak, jak se pekly v Českém ráji.

Ingredience
  • 30 dkg hladké mouky
  • hrst nemletého máku
  • 12 dkg másla
  • 1,5 dcl mléka
  • sůl

V kastrůlku rozehřejeme na mírném plameni máslo. Mouku smícháme s nemletým mákem a solí, přidáme vlažné mléko, rozehřáté máslo a zaděláme tuhé těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Poté z něj vytvoříme váleček. Ten rozdělíme přibližně na 12 stejných dílů, ze kterých vytvoříme placičky.

Přeneseme je na suchý plech, každou propícháme vidličkou a v předehřáté troubě pečeme 20 minut na 160 stupňů dorůžova. Křehotiny chutnají báječně zatepla i zastudena.