Králík nadivoko podle babiččina receptáře
Jedním z nejběžnějších mas v dobách našich babiček byl králík. Proto existovala řada způsobů na jeho přípravu. S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením si připomeneme recept na králíka nadivoko.
- 1 králík
- 2 cibule
- 7 kuliček pepře
- 7 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 4 bobkové listy
- tymián
- 40 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 10 dkg slaniny
- sůl
- muškátový oříšek
- ocet
- 4 dcl smetany
- trochu rozpuštěného másla
Naporcovaného králíka prošpikujeme slaninou, potřeme máslem, ze všech stran osolíme a naskládáme do pekáčku. Posypeme tymiánem, přidáme pepř, nové koření, jalovec a bobkový list. Zasypeme pokrájenou cibulí, přikryjeme a necháme v chladu přes noc uležet. Ráno přisypeme na kousky pokrájenou zeleninu, podlijeme vodou a pečeme přikryté doměkka. Podle potřeby podléváme.
Měkké maso vyjmeme, vybereme z pekáče bobkový list a výpek propasírujeme. Přelijeme do rendlíku, zředíme trochou vývaru na hustotu omáčky. Přilijeme smetanu, přistrouhneme kousek muškátového oříšku, promícháme a necháme pár minut povařit. Dochutíme solí a octem. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.