Králík nadivoko podle babiččina receptáře

Jedním z nejběžnějších mas v dobách našich babiček byl králík. Proto existovala řada způsobů na jeho přípravu. S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením si připomeneme recept na králíka nadivoko.

Ingredience
  • 1 králík
  • 2 cibule
  • 7 kuliček pepře
  • 7 kuliček nového koření
  • 5 kuliček jalovce
  • 4 bobkové listy
  • tymián
  • 40 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 10 dkg slaniny
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • ocet
  • 4 dcl smetany
  • trochu rozpuštěného másla

Naporcovaného králíka prošpikujeme slaninou, potřeme máslem, ze všech stran osolíme a naskládáme do pekáčku. Posypeme tymiánem, přidáme pepř, nové koření, jalovec a bobkový list. Zasypeme pokrájenou cibulí, přikryjeme a necháme v chladu přes noc uležet. Ráno přisypeme na kousky pokrájenou zeleninu, podlijeme vodou a pečeme přikryté doměkka. Podle potřeby podléváme.

Měkké maso vyjmeme, vybereme z pekáče bobkový list a výpek propasírujeme. Přelijeme do rendlíku, zředíme trochou vývaru na hustotu omáčky. Přilijeme smetanu, přistrouhneme kousek muškátového oříšku, promícháme a necháme pár minut povařit. Dochutíme solí a octem. Podáváme s houskovým knedlíkem.