Králík nadivoko podle babiččina receptáře
Jedním z nejběžnějších mas v dobách našich babiček byl králík. Proto existovala řada způsobů na jeho přípravu. S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením si připomeneme recept na králíka nadivoko.
- 1 králík
- 2 cibule
- 7 kuliček pepře
- 7 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 4 bobkové listy
- tymián
- 40 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 10 dkg slaniny
- sůl
- muškátový oříšek
- ocet
- 4 dcl smetany
- trochu rozpuštěného másla
Naporcovaného králíka prošpikujeme slaninou, potřeme máslem, ze všech stran osolíme a naskládáme do pekáčku. Posypeme tymiánem, přidáme pepř, nové koření, jalovec a bobkový list. Zasypeme pokrájenou cibulí, přikryjeme a necháme v chladu přes noc uležet. Ráno přisypeme na kousky pokrájenou zeleninu, podlijeme vodou a pečeme přikryté doměkka. Podle potřeby podléváme.
Měkké maso vyjmeme, vybereme z pekáče bobkový list a výpek propasírujeme. Přelijeme do rendlíku, zředíme trochou vývaru na hustotu omáčky. Přilijeme smetanu, přistrouhneme kousek muškátového oříšku, promícháme a necháme pár minut povařit. Dochutíme solí a octem. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.