Králík nadivoko podle babiččina receptáře
Jedním z nejběžnějších mas v dobách našich babiček byl králík. Proto existovala řada způsobů na jeho přípravu. S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením si připomeneme recept na králíka nadivoko.
- 1 králík
- 2 cibule
- 7 kuliček pepře
- 7 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 4 bobkové listy
- tymián
- 40 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 10 dkg slaniny
- sůl
- muškátový oříšek
- ocet
- 4 dcl smetany
- trochu rozpuštěného másla
Naporcovaného králíka prošpikujeme slaninou, potřeme máslem, ze všech stran osolíme a naskládáme do pekáčku. Posypeme tymiánem, přidáme pepř, nové koření, jalovec a bobkový list. Zasypeme pokrájenou cibulí, přikryjeme a necháme v chladu přes noc uležet. Ráno přisypeme na kousky pokrájenou zeleninu, podlijeme vodou a pečeme přikryté doměkka. Podle potřeby podléváme.
Měkké maso vyjmeme, vybereme z pekáče bobkový list a výpek propasírujeme. Přelijeme do rendlíku, zředíme trochou vývaru na hustotu omáčky. Přilijeme smetanu, přistrouhneme kousek muškátového oříšku, promícháme a necháme pár minut povařit. Dochutíme solí a octem. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.