Káva podle receptu z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové z roku 1905
S Vladimírou Jakouběovou nahlédneme do starých kuchařských, abychom se dozvěděli, jak se správně v dobách našich babiček vařila káva. Provoněný příspěvek natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
Odměříme do kávovaru studenou vodu na hrnečky, přidáme k ní přiměřené množství kávové náhražky (cikorie) a dáme přikryté vařiti.
Jakmile voda začne vříti, vsypeme do ní rozemletou kávu a necháme ještě několik varů přejíti; uvařenou kávu z ohně odtáhneme a zalijeme 2 lžícemi studené vody, načež necháme na kraji plotny ustáti.
Hotovou kávu lijeme přes sítko do teplého mléka nebo smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka