Káva podle receptu z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové z roku 1905
S Vladimírou Jakouběovou nahlédneme do starých kuchařských, abychom se dozvěděli, jak se správně v dobách našich babiček vařila káva. Provoněný příspěvek natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
Odměříme do kávovaru studenou vodu na hrnečky, přidáme k ní přiměřené množství kávové náhražky (cikorie) a dáme přikryté vařiti.
Jakmile voda začne vříti, vsypeme do ní rozemletou kávu a necháme ještě několik varů přejíti; uvařenou kávu z ohně odtáhneme a zalijeme 2 lžícemi studené vody, načež necháme na kraji plotny ustáti.
Hotovou kávu lijeme přes sítko do teplého mléka nebo smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.