Káva po turecku z konce 18. století
Už na konci 18. století byla u nás ve městech káva velmi oblíbeným nápojem. Prodávala se nejen v kavárnách, ale i přímo na ulici. Jak se taková káva připravovala, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Dej do držátkem opatřeného hrnku tolik obyčejné černé kávy, mnoho-li jí potřebuješ, na každý koflík přidej lžičku jemně umleté a hustým sítkem prosáté kávy a kousek cukru, dvě minuty vař a vařící a necezenou nalévej do koflíků. Podej k ní tlučený cukr, aby si každý dle libosti mohl osladiti. Můžeš do ní též přidati několik kapek pomerančového extraktu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.