Kapusta fašírovaná pro 8 osob

V prázdninových receptech se věnujeme nejen letním surovinám, ale i rozdílům mezi městskou a venkovskou kuchyní. A těch rozdílů byla spousta. Ve městě bylo na vaření mnohem víc času, jak dokládá tento recept Vladimíry Jakouběové a Jaroslav Hořeního na fašírovanou kapustu pro osm osob.

Čtěte také

Ober čistě 4 nebo 5 kapust, vyper ji dříve ve studené, pak v horké vodě a nech je více než na polo uvařit (nejlépe s kůží a s jinými odřízkami od vepřového masa, jež máš na faš připravené). Pak ji vlož do rozpuštěného másla a nech ji do měkka dusit; aby však nezbrunátněla, podlévej po lžíci polívky, ve které se vařila.

Zatím dělej faš takto: vezmi tři čtvrtě libry libového vepřového a asi půl libry telecího masa, oboje dobře a drobně usekej, žilky vyber tak jako při každém faši, k masu přidej jednu ostrouhanou, ve vodě namočenou a vymačkanou žemličku, dva loty hovězího tuku, 3 míchané vejce, trochu zázvoru, trochu květu, trochu pepře, dva stroužky se solí dobře rozetřeného česneku, osol to, a sekej to ještě tak dlouho, až je to jako kaše, potom to dej na mísu, vraž do toho ještě jedno syrové vejce a dobře to promíchej.

Nyní vymaž formu máslem, kapustu rozřízni na čtvrtky, z prostředka vyřež srdínka a vylož z nich na dno formy pěknou hvězdu; ostatní kapustu rozkrájej na nudličky, taktéž rozkrájej ty vepřové odřízky a kůži, a smíchej to s těmi kapustovými nudličkami; načež potři fašem hezky tlustě tu hvězdu z těch kapustových srdínek, pak dej opět vrstvu kapusty smíchané s masem, zase faš, opět kapustu a na vrch zase faš, dobře to přimáčkni, postav to s formou do vařící vody a nech to hodinu vařit, pak to postav i s vodou do trouby, aby se to také na vrchu opeklo.

Zatím udělej bledě hnědou jištičku, dej do ní asi lot tlučeného cukru, a nech to tak dlouho na uhlí, až více zhnědne a cukr se zapění, čímž jíška zjasní. Do té jíšky nalej polívku, ve které se vařila kapusta s vepřovinou, hodně to rozmíchej, pak to proceď, okořeň trochu zázvorem, pepřem, květem a novým kořením, a nech to ještě povařit. Když jest faš dostatečně vařený a po vrchu upečený, tedy se vyklopí a poleje tou omáčkou.