Dušená kapusta s bandorama
Hlávková, růžičková a kadeřavá. Řeč bude o kapustě a budeme si o ní nejen povídat, ale také ji podusíme. Je tu další díl receptů z kuchyní našich babiček, které připravují Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1 hlávka kapusty
- 4 - 5 brambor
- sůl
- kmín
- mletý pepř
- majoránka
- česnek
- 1 cibule
- trochu sádla
- 2 lžíce hladké mouky
Kapustu nakrájíme na drobné nudličky, dobře propláchneme, dáme do hrnce a podlijeme vodou (aby sahala asi do poloviny výšky kapusty). Přidáme na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolíme, okmínujeme a necháme vařit. Zatím na troše sádla zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme mouku za stálého míchání připravíme růžovou cibulovou jíšku. Přidáme ji ke kapustě a bramborám, přisypeme po špetce majoránky a pepře, promícháme a dovaříme do změknutí brambor.
Po vypnutí vmícháme podle chuti prolisovaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s vařenou či opečenou klobásou, případně volským okem. Přikusujeme chléb, nejlépe celozrnný vlastní výroby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.