Jetelový sirup podle receptu cukráře Jíny z Turnova

Sirupy z bylinek se nepřipravovaly jen ve venkovských kuchyních našich babiček, ale i ve městech u vyhlášených mistrů, mezi něž před sto lety patřil turnovský cukrář Jína. 

Ingredience
  • 1 litr květů červeného jetele
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Květy povaříme asi 5 minut, přikryjeme pokličkou a necháme stát do druhého dne. Potom nálev přecedíme a jetel vymačkáme, ohřejeme na velmi mírném plameni, přidáme cukr a velmi zvolna ohříváme asi tak 15 minut. Nesmíme to vařit. Poté plníme do skleniček. Jako letní limonádu naředíme a ozdobíme krásnými květy jetele. Jako lék proti kašli či na posílení zdraví užíváme jednu polévkovou lžíci dvakrát denně.