Jehněčí na marjánce podle receptu ze Bzí

Na zlepšení trávení a zažívací potíže, a také k přípravě mas nesměla v kuchyních našich babiček chybět majoránka. A právě té se budou věnovat Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na jehněčí na marjánce.

Ingredience
  • 60 dkg jehněčí plece
  • 5 dkg másla
  • 5 dkg sádla
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce hladké mouky
  • sůl
  • 10 dkg kořenové zeleniny
  • 1,5 dcl smetany
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • lžička pepře

Maso nakrájíme na kostky, vložíme do osolené vody a přivedeme k varu. Potom teplotu snížíme a dovaříme doměkka. Přidáme kořenovou zeleninu a dovaříme. Maso z vývaru vyjmeme. Na sádle a másle zpěníme nakrájenou cibuli, poprášíme ji moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Ochutíme ji prolisovaným česnekem, pepřem a rozetřenou majoránkou, zalijeme vývarem z masa a zeleniny a nejlépe 20 minut povaříme. Potom přilijeme smetanu, prohřejeme a přecedíme na uvařené maso. Podáváme s opečenými škubánky.