Jablkový puding podle receptu z roku 1910

Uvařit puding dnes je velmi jednoduché. V dobách našich babiček ale nebyl pudinkový prášek. Jak se puding připravoval postaru, prozradí Vladimíra Jakouběová, se kterou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  •  ¾ kg jablek
  • 7 dkg cukru
  • celá skořice
  • hřebíček
  • 3 housky
  • 1 ½ dl mléka
  • 6 dkg másla
  • 8 dkg cukru
  • 2 dkg strouhané housky
  • 5 vajec
  • 2 dkg cukru do sněhu

Oloupaná jablka rozkrájíme, vložíme do pánve a zasypeme cukrem. Přidáme celou skořici, hřebíček a dáme na plotnu dusit. Udušená a vychladlá jablka prolisujeme přes síto. Housky rozkrájíme a namočíme ve vlažném mléce. Máslo, cukr a žloutky dobře vymícháme. Do vymíchané směsi přidáme prolisovaná jablka, vymačkané a prolisované housky, strouhanou housku a všechno zamícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, za stálého šlehání přidáme 20 g práškového cukru a lehce přimícháme k těstu. Větší pudingovou formu nebo dvě menší potřeme máslem, vysypeme strouhanou houskou, vložíme do ní těsto a ve vařící lázni v páře puding vaříme 1 hodinu. Po vyklopení dozdobíme čerstvým ovocem.