Jablkový puding podle receptu z roku 1910
Uvařit puding dnes je velmi jednoduché. V dobách našich babiček ale nebyl pudinkový prášek. Jak se puding připravoval postaru, prozradí Vladimíra Jakouběová, se kterou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- ¾ kg jablek
- 7 dkg cukru
- celá skořice
- hřebíček
- 3 housky
- 1 ½ dl mléka
- 6 dkg másla
- 8 dkg cukru
- 2 dkg strouhané housky
- 5 vajec
- 2 dkg cukru do sněhu
Oloupaná jablka rozkrájíme, vložíme do pánve a zasypeme cukrem. Přidáme celou skořici, hřebíček a dáme na plotnu dusit. Udušená a vychladlá jablka prolisujeme přes síto. Housky rozkrájíme a namočíme ve vlažném mléce. Máslo, cukr a žloutky dobře vymícháme. Do vymíchané směsi přidáme prolisovaná jablka, vymačkané a prolisované housky, strouhanou housku a všechno zamícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, za stálého šlehání přidáme 20 g práškového cukru a lehce přimícháme k těstu. Větší pudingovou formu nebo dvě menší potřeme máslem, vysypeme strouhanou houskou, vložíme do ní těsto a ve vařící lázni v páře puding vaříme 1 hodinu. Po vyklopení dozdobíme čerstvým ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka