Hruškový koláč podle hospodyněk z Turnova

Už jsme si vyzkoušeli, jak se v dobách našich babiček pekly na venkově vláčné koláče na Babský bál. Tentokrát nás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zavedou do města, kde se v dobách našich babiček pekl hruškový koláč.

Ingredience
  • 30 dkg mouky
  • 10 dkg másla
  • špetka soli
  • 60-70 g cukru
  • lžička sody
  • 7-8 lžic mléka
  • 3 jablka
  • 8 hrušek
  • cukr na přislazení šťávy
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • trochu skořice a tlučeného hřebíčku
  • 1/3 l červeného vína
  • 3 lžíce jablečné šťávy
  • máslo na vymazání formy
  • 2 lžíce rybízové marmelády

Mouku nasypeme na vál, máslo nakrájíme na kousky a zpracujeme s moukou jako drobenku. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto. Jablka a dvě hrušky oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na kousky a uvaříme s cukrem, citrónovou šťávou, červeným vínem, skořicí, hřebíčkem a jablečnou šťávou doměkka. Šťávu scedíme a ovoce necháme odkapat. Šest zbývajících hrušek oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na půl centimetru silné půlměsíčky a ve scezené šťávě uvaříme tak, aby zůstaly pevné.

Těsto rozválíme na tloušťku 3 mm, dáme do vymazané formy, a několikrát vidličkou propíchneme. Šťávu z vařených hrušek smícháme s předvařenými kousky ovoce, prolisujeme a uvaříme na kaši, kterou potřeme koláč a ozdobíme plátky hrušek, přizdobíme marmeládou a upečeme.