Hruškový koláč podle hospodyněk z Turnova
Už jsme si vyzkoušeli, jak se v dobách našich babiček pekly na venkově vláčné koláče na Babský bál. Tentokrát nás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zavedou do města, kde se v dobách našich babiček pekl hruškový koláč.
- 30 dkg mouky
- 10 dkg másla
- špetka soli
- 60-70 g cukru
- lžička sody
- 7-8 lžic mléka
- 3 jablka
- 8 hrušek
- cukr na přislazení šťávy
- 2 lžíce citrónové šťávy
- trochu skořice a tlučeného hřebíčku
- 1/3 l červeného vína
- 3 lžíce jablečné šťávy
- máslo na vymazání formy
- 2 lžíce rybízové marmelády
Mouku nasypeme na vál, máslo nakrájíme na kousky a zpracujeme s moukou jako drobenku. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto. Jablka a dvě hrušky oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na kousky a uvaříme s cukrem, citrónovou šťávou, červeným vínem, skořicí, hřebíčkem a jablečnou šťávou doměkka. Šťávu scedíme a ovoce necháme odkapat. Šest zbývajících hrušek oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na půl centimetru silné půlměsíčky a ve scezené šťávě uvaříme tak, aby zůstaly pevné.
Těsto rozválíme na tloušťku 3 mm, dáme do vymazané formy, a několikrát vidličkou propíchneme. Šťávu z vařených hrušek smícháme s předvařenými kousky ovoce, prolisujeme a uvaříme na kaši, kterou potřeme koláč a ozdobíme plátky hrušek, přizdobíme marmeládou a upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.