Hanušky podle receptu z kraje pod Kozákovem
Z receptů našich babiček už víme, že jedno jídlo lidové kuchyně má řadu variant i názvů. Platí to i o bramborových plackách. Pod Kozákovem jim říkali hanušky. Proč, to se dozvíme od Jaroslava Hořeního a Vladimíry Jakouběové.
- 75 dkg syrových oloupaných brambor
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- lžíce majoránky
- 5–10 stroužků česneku (podle toho, je-li čerstvý nebo už „vyšeptalý“)
- 6 vrchovatých lžic hladké mouky
Brambory jemně nastrouháme, přidáme vejce, koření, sůl, utřený česnek a nakonec mouku. Vše promícháme v řídké těsto, které pomocí lžíce rozetřeme na pánvi s rozpáleným sádlem a po obou stranách opečeme do růžova, nebo upečeme na plátech sporáku, ve kterém se ale musí topit dřevem.
K Hanuškám se pila bílá káva z cikorky nebo žitovky. Studené se natrhané osmahly na másle, nebo se roztrhaly do nesladké krupicové kaše.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka