Dušené fazole se ztraceným vejcem a hořčákem

Do kuchyní našich babiček nás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zavedou nejen kvůli receptu na dušené fazole se ztraceným vejcem a hořčákem, ale také kvůli lžičníku.

Ingredience
  • 5 lžic sádla
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 40 dkg bílých fazolí
  • po ½ lžičce drceného kmínu, pepře a majoránky
  • 1 dcl vody
  • 2 vejce
  • 20 dkg sýra hořčáku
  • nasucho opečené krajíce chleba k podávání

V kastrolu rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm cibuli a česnek, přidáme den předem namočené a uvařené fazole, kmín a majoránku. Osolíme, opepříme, přidáme vodu a za občasného promíchání chvilku povaříme. V malém kastrůlku uvaříme vodu, přidáme lžičku octa a postupně v ní uvaříme vejce. Hotové fazole dáme na talíř, přidáme ztracené vejce a posypeme nadrobeným hořčákem. Podáváme s krajíčkem chleba opečeným nasucho na plotně.