Dušené fazole se ztraceným vejcem a hořčákem
Do kuchyní našich babiček nás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zavedou nejen kvůli receptu na dušené fazole se ztraceným vejcem a hořčákem, ale také kvůli lžičníku.
- 5 lžic sádla
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 rozetřený stroužek česneku
- 40 dkg bílých fazolí
- po ½ lžičce drceného kmínu, pepře a majoránky
- 1 dcl vody
- 2 vejce
- 20 dkg sýra hořčáku
- nasucho opečené krajíce chleba k podávání
V kastrolu rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm cibuli a česnek, přidáme den předem namočené a uvařené fazole, kmín a majoránku. Osolíme, opepříme, přidáme vodu a za občasného promíchání chvilku povaříme. V malém kastrůlku uvaříme vodu, přidáme lžičku octa a postupně v ní uvaříme vejce. Hotové fazole dáme na talíř, přidáme ztracené vejce a posypeme nadrobeným hořčákem. Podáváme s krajíčkem chleba opečeným nasucho na plotně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.