Drůbeží knedlíčková polévka podle receptu z Jilemnicka
Možná se to nezdá, ale už v dobách našich babiček se používalo mnohé cizokrajné a vzácné koření. Třeba muškátový oříšek, který měl využití při léčení i vaření. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro nás připravili recept na drůbeží knedlíčkovou polévku.
- 1/4 l mléka
- sůl
- 2 dkg másla
- 12 dkg polohrubé mouky
- strouhaný muškátový oříšek
- 2 vejce
- 1/2 l drůbežího vývaru z kostry a kořenové zeleniny
- po svazečku kerblíku a pažitky
Mléko svaříme s trochou soli a máslem. Přidáme mouku a muškátový oříšek a mícháme tak dlouho, až se těsto odděluje od sebe. Poté kastrol sejmeme z plotny a do těsta postupně vmícháme vejce. Zahřejeme drůbeží vývar, který jsme připravili z drůbků a kořenové zeleniny. Z těsta odkrajujeme dvěma lžičkami namáčenými ve studené vodě malé knedlíčky, které necháme v horkém vývaru chvíli táhnout. Nakonec do polévky přidáme nasekané bylinky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.