Dobré perníčky podle paní Vlasty Bayerové z Turnova
Nejen k vánočním svátkům, ale i k mikulášské nadílce patřily v dobách našich babiček perníčky a tak si připomeneme další perníkový recept.
- 50 dkg hladké mouky
- 25 dkg moučkového cukru
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 20 dkg rozpuštěného vlahého medu
- 5 dkg másla
- lžička zažívací sody
- lžička skořice
- asi 3 hřebíčky
- 1 lžíce anýzu
- 1–2 kuličky nového koření
- citrónová kůra
- 1 vejce na potření
Prosejeme mouku a sodu a přidáme všechny další přísady. Vypracujeme těsto. Uložíme do chladna, necháme odpočívat 1–2 dny. Pak těsto po částech rozvalujeme, vykrajujeme různé tvary a klademe na vymazaný plech, dáváme dál od sebe. Dáme do hodně vyhřáté trouby, za chvíli zmírníme. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme vychladnout na rovné podložce. Libovolně ozdobíme kornoutkem cukrovou polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.