Bílá poliuka z fazolových lusků
V dobách našich babiček měly velký význam pranostiky a se 4. květnem je spojená taková, která radí zasadit fazole. Právě proto Vladimíra Jakouběová vybrala fazolový recept – recept na bílou poliuku s lusků. Natáčel Jaroslav Hoření.
- 30 dkg zelených fazolových lusků
- 5 kuliček nového koření
- sůl
- ¼ l smetany
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce hladké mouky
- kousek cibule
- hrst kopru
Omyté fazolky pokrájíme na kousky a zalijeme asi litrem vody. Osolíme, přidáme kousek cibule, nové koření a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí lusků. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko nalijeme do hrnce s měkkými lusky. Okyselíme octem, přidáme kopr, a ještě chvíli povaříme. Do hotové polévky přidáme vejce uvařené natvrdo. K polévce se přikusovaly ve slupce uvařené brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.