Bílá poliuka z fazolových lusků
V dobách našich babiček měly velký význam pranostiky a se 4. květnem je spojená taková, která radí zasadit fazole. Právě proto Vladimíra Jakouběová vybrala fazolový recept – recept na bílou poliuku s lusků. Natáčel Jaroslav Hoření.
- 30 dkg zelených fazolových lusků
- 5 kuliček nového koření
- sůl
- ¼ l smetany
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce hladké mouky
- kousek cibule
- hrst kopru
Omyté fazolky pokrájíme na kousky a zalijeme asi litrem vody. Osolíme, přidáme kousek cibule, nové koření a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí lusků. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko nalijeme do hrnce s měkkými lusky. Okyselíme octem, přidáme kopr, a ještě chvíli povaříme. Do hotové polévky přidáme vejce uvařené natvrdo. K polévce se přikusovaly ve slupce uvařené brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...