Bílá poliuka z fazolových lusků
V dobách našich babiček měly velký význam pranostiky a se 4. květnem je spojená taková, která radí zasadit fazole. Právě proto Vladimíra Jakouběová vybrala fazolový recept – recept na bílou poliuku s lusků. Natáčel Jaroslav Hoření.
- 30 dkg zelených fazolových lusků
- 5 kuliček nového koření
- sůl
- ¼ l smetany
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce hladké mouky
- kousek cibule
- hrst kopru
Omyté fazolky pokrájíme na kousky a zalijeme asi litrem vody. Osolíme, přidáme kousek cibule, nové koření a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí lusků. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko nalijeme do hrnce s měkkými lusky. Okyselíme octem, přidáme kopr, a ještě chvíli povaříme. Do hotové polévky přidáme vejce uvařené natvrdo. K polévce se přikusovaly ve slupce uvařené brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.