Bílá poliuka z fazolových lusků

V dobách našich babiček měly velký význam pranostiky a se 4. květnem je spojená taková, která radí zasadit fazole. Právě proto Vladimíra Jakouběová vybrala fazolový recept – recept na bílou poliuku s lusků. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 30 dkg zelených fazolových lusků
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl
  • ¼ l smetany
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kousek cibule
  • hrst kopru

Omyté fazolky pokrájíme na kousky a zalijeme asi litrem vody. Osolíme, přidáme kousek cibule, nové koření a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí lusků. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko nalijeme do hrnce s měkkými lusky. Okyselíme octem, přidáme kopr, a ještě chvíli povaříme. Do hotové polévky přidáme vejce uvařené natvrdo. K polévce se přikusovaly ve slupce uvařené brambory.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.