Babiččina vánoční vomajda
Vánoční období v dobách našich babiček trvalo do Tří králů. Říkalo se tomu vánoční dvanáctidenní. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou jeho zvyky a jeden z pokrmů, vánoční vomajdu.
- 1/2 kg vepřového masa
- 3 cibule
- sůl
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 l masového vývaru
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce kysané smetany
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- tymián
- muškátový oříšek
- hřebíček
- jalovec
- zázvor
- sádlo
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na sádle. Na osmaženou cibulku dáme maso nakrájené na větší kostky, necháme zatáhnout, přidáme koření, osmahneme, aby se rozvinula vůně a chuť. Zalijeme vývarem a pomalu podusíme. Mouku rozkvedláme v trošce vody a když je maso měkké omáčku zahustíme. Dochutíme a zjemníme smetanou. Podáváme s chlebem nebo s knedlíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.