Babiččina vánoční vomajda

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Martin Čuřík

Babiččiny recepty: Vánoční vomajda

Vánoční období v dobách našich babiček trvalo do Tří králů. Říkalo se tomu vánoční dvanáctidenní. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou jeho zvyky a jeden z pokrmů, vánoční vomajdu.

Ingredience
  • 1/2 kg vepřového masa
  • 3 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 l masového vývaru
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce kysané smetany
  • bobkový list
  • celý pepř
  • nové koření
  • tymián
  • muškátový oříšek
  • hřebíček
  • jalovec
  • zázvor
  • sádlo

Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na sádle. Na osmaženou cibulku dáme maso nakrájené na větší kostky, necháme zatáhnout, přidáme koření, osmahneme, aby se rozvinula vůně a chuť. Zalijeme vývarem a pomalu podusíme. Mouku rozkvedláme v trošce vody a když je maso měkké omáčku zahustíme. Dochutíme a zjemníme smetanou. Podáváme s chlebem nebo s knedlíky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.