Španělští ptáčci podle Příručky Růženy Hašplové

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas Vysočina

Babiččiny recepty: Španělští ptáčci

Nahlédneme do téměř 100 let staré Příručky kuchařských předpisů, ve které Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali recept na španělské ptáčky v podobě, kterou možná neznáte.

Ingredience
  • 5 telecích řízků
  • sůl
  • 3 dkg slaniny
  • 1 dkg mouky
  • 4 dkg másla
  • cibule

Telecí řízky se odblaní, naklepou, potřou se nádivkou, svinou se a spojí se slaninou na nudličky nakrájenou, obalí se v mouce, na másle opečou, podlijí, přidá se něco osmažené cibule, aby šťáva měla barvu, a dusí se. Když jsou závitky měkké, vyndají se a šťáva se procedí.

Ingredience
  • 2 sardelky
  • 2 dkg másla
  • 1 žemle
  • pepř
  • 1 žloutek a sníh z jednoho vejce
  • strouhaná houska

Nádivka: Do másla prolisovaného se sardelkami se přidá žloutek, v mléce máčená houska, trochu pepře, petrželky a se sněhem z 1 bílku něco strouhané housky.