Tafelspitz (tabulová špička) podle knihy Wiener Küche z roku 1913

Připomeneme, že v dobách našich babiček žila v Čechách třetina německy mluvících obyvatel a tak i kuchařské knihy vycházely také v němčině. A v nich třeba recept na tafelspitz.

Ingredience
  • 1½ kg hovězí květové špičky (nebo jiného dobrého hovězího masa z kýty)
  • hovězí kosti podle potřeby
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • ½ pórku
  • 1 velkou cibuli i se slupkou
  • 1–2 bobkové listy
  • několik kuliček pepře
  • sůl

Neoloupanou cibuli rozkrojte napůl a osmažte téměř do černa na straně řezu bez tuku. Do hrnce nalijte 3 litry vody. Přidejte kořenovou zeleninu, pórek, obě poloviny oloupané cibule, bobkový list a celý pepř. Přidejte umyté maso a kosti, přiveďte k varu. Pomalu nechte probublávat až 3 hodiny do změknutí masa. Pěnu průběžně sbírejte a zhruba po dvou hodinách osolte. Měkké maso vyjměte, nakrájejte napříč masového vlákna na plátky, položte na předehřáté talíře. Servírujte s vařenou kořenovou zeleninou či fazolkami nebo špenátem, s pečenými bramborami nebo s křenem a houskou či chlebem.