Gulášová polévka podle knihy Český kuchař Františka Dřevíkovského

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Babiččiny recepty: Gulášová polévka

Toto vydání Babiččiných receptů má dva hrdiny, Františka Dřevíkovského a gulášovou polévku. Recept na ni objevili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření v jedné z Dřevíkovského kuchařek.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Na sádle osmahne se do hněda jemně krájená cibule, rozsekaný kmín s majoránkou a česnekem. Koření s česnekem se přidá až na konec, kdy se má již cibule zalíti polévkou, taktéž i sladká paprika. V tomto základě dusí se hovězí maso na malé kostky nakrájené. Když změkne a šťáva je vysmahnutá až na omastek, zapráší se moukou, nechá zasmažit, zaleje se polévkou a svaří se. Maso se drátěnou lžíci vybere do jiného hrnce, polévka se na něj přecedí a do takto připravené polévky nakrájejí se na malé kostičky brambory, které se v ní nechají do měkka uvařit. Polévka se ovšem jako každá jiná dle chuti osolí a přidá se zelena sekaná petržel.