Babiččino kuře s bramborami na smetaně

Recepty našich babiček, které připravují etnografka Vladimíra Jakouběová a redaktor Jaroslav Hoření, mají kořeny ve starých kuchařkách nebo rodinných receptářích. Komu se doma nic takového nedochovalo, může nahlédnout do muzejních sbírek. A třeba tam najde i kuře s bramborami na smetaně.

Ingredience
  • 1 kuře
  • 10–12 brambor
  • 1/4 l smetany
  • sůl
  • drcený kmín
  • pepř
  • paprika

Oloupané brambory rozkrájíme na osminky, rozprostřeme do pekáče, osolíme a okmínujeme. Kuře rozporcujeme na osm částí, omyjeme, osušíme a každý kousek ze všech stran osolíme. Maso naskládáme na brambory a posypeme kořením. Všechno zalijeme smetanou, přiklopíme a vložíme do trouby. Přibližně za půl hodiny odkryjeme a dopečeme doměkka.