Babiččino kuře s bramborami na smetaně

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Martin Čuřík

Babiččiny recepty: Kuře s bramborami na smetaně

Recepty našich babiček, které připravují etnografka Vladimíra Jakouběová a redaktor Jaroslav Hoření, mají kořeny ve starých kuchařkách nebo rodinných receptářích. Komu se doma nic takového nedochovalo, může nahlédnout do muzejních sbírek. A třeba tam najde i kuře s bramborami na smetaně.

Ingredience
  • 1 kuře
  • 10–12 brambor
  • 1/4 l smetany
  • sůl
  • drcený kmín
  • pepř
  • paprika

Oloupané brambory rozkrájíme na osminky, rozprostřeme do pekáče, osolíme a okmínujeme. Kuře rozporcujeme na osm částí, omyjeme, osušíme a každý kousek ze všech stran osolíme. Maso naskládáme na brambory a posypeme kořením. Všechno zalijeme smetanou, přiklopíme a vložíme do trouby. Přibližně za půl hodiny odkryjeme a dopečeme doměkka.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.