Hovězí závitky s uzeným masem podle Sandtnerové
Asi nejoblíbenější kuchařkou v dobách našich babiček a prababiček byla Marie Sandtnerová. Přidáváme i její recept na hovězí závitky s uzeným masem.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové knize:
- 50 dkg květového masa
- sůl
- 4 zrnka pepře
- 8 dkg slaniny
- 4 dkg sádla
- 10 dkg uzeného masa
- 1 malá kyselá okurka
- 3 dkg mouky
- 2 dkg másla
- 4 dkg cibule
Hovězí maso nakrájíme na tenké řízky, naklepeme paličkou, osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny, přidáme sekané vařené uzené maso, kyselou sekanou okurku, řízky zatočíme, aby dobře držely, spojíme je jehlou na protahování, lehce je obalíme moukou a opečeme na rozpáleném sádle.
V jiném kastrole si usmažíme na másle drobně nakrájenou cibulku, závitky na ni vložíme, zalijeme je vařící vodou a dusíme je přikryté do měkka. Pak je urovnáme na mísu, polijeme procezenou šťávou a podáváme s bramborovou kaší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.